Webstats4U - Free web site statistics
Personal homepage website counter
Free counter

تحليل بازار فاركس

Monday, April 24, 2006

تضعيف دلار در اولين ساعات هفته

دلار اولين ساعات هفته را باسقوط در برابر اكثر ارزهاي اصلي جهان من جمله يورو پوند و ين آغاز كرد .
بسياري از كارشناسان اعتقاد دارند علت اصلي اين سقوط به مذاكرات اجلاس گروه هفت باز مي گرددد كه در روزهاي پيش برگزار شد .
در اين مذاكرات وزراي دارايي كشورهاي صنعتي جهان صراحتا از چين خواستند تا نرخ برابري ارز رايج خود يوان را افزايش دهد و آنرا بصورت مصنوعي پايين نگاه ندارد .
مدت زيادي است كه مقامات چيني نرخ برابري يوان در برابر دلار را ثابت نگاه داشته اند در حالي اگر آنرا مانند ديگر كشورهاي پيشرفته جهان آزاد مي كردند هم اكنون ارزشي بسيار بيشتر از ارزش كنوني آن داشت . اين مسئله باعث مي شود تا قيمت كالاهاي چيني در خارج از مرزهاي چين بسيار ارزانتر از قيمت واقعي آن باشد و در نتيجه مصرف كنندگان كه همواره به دنبال كالاي ارزانتر هستند علاقه بيشتري به كالاهاي چيني از خود نشان دهند به همين دليل مازاد تجاري چين بسيار بالاست و پيوسته بالاتر هم مي رود اما در مقامل تراز تجاري امريكا به عنوان يكي از بزرگترين شركاي تجاري چين در محدوده منفي گام بر مي دارد و روز به روز بر نگراني مقامات امريكايي مي افزايد و آنرا تبديل به يكي از معضلات اقتصاد امريكا كرده .البته گناه تمامي كسري تجاري امريكا را نبايد به گردن چينيها انداخت و گران شدن نفت نيز يكي از دلايل عمده كسري تجاري امريكاست اما مسئله چين هم به نوبه خود داراي اهميت بخصوصي است و تقريبا يك سوم كسري تجاري امريكا به دليل تراز تجاري منفي اي است كه با نژاد زرد دارند .
اين مسئله مسئله تازه اي نيست و مدت زيادي است كه به محور مذاكرات تجاري چين و امريكا تبديل شده (در كنار اختلافات سياسي كه اين دو كشور دارند ) و در هر سفر يا جلسه اي كه مقامات دو كشور حضور دارند از آن صحبت مي شود .
امريكا چين را متهم مي كند كه به صورت مصنوعي ارزش يوان را پايين نگه داشته و در نتيجه كالاهاي چيني با قيمت ارزانتري نسبت به رقباي امريكايي به سمت اين كشور سرازير مي شود و بارها تهديد كرده كه در صورت ادامه اين روند جلوي ورود كالاهاي چيني را مي گيرد .از آن طرف چيني ها نيز پيوسته قول همكاري مي دهند و اعلام مي كنند كه تصميم به آزاد سازي نرخ برابري يوان را دارند اما در چارچوب زماني خود حركت خواهند كرد و براي جلوگيري از اثرات مخرب تغيير ناگهاني ارزش ارز رايج كشورشان اين كار را به تدريج انجام مي دهند و در جولاي گذشته نيز بعد از ده سال ثابت بودن نرخ برابري يوان نسبت به دلار به معامله گران بازار ارز اجازه دادند تا قدرت تغيير ارزش يوان را تنها در يك بازه محدود3 درصدي داشته باشند .اما اين بازه به اندازه اي محدود بود كه عملا كارايي خاصي نداشت و تنها براي مدتي كوتاه آتش عصبانيت مقامات امريكايي را فرونشاند و در آن زمان نيز اعلام كردند كه به عنوان قدم اول اين حركت را مثبت تلقي مي كنند اما آنرا كافي نمي دانند و منتظر آزاد سازي بي قيد و شرط يوان هستند .
از آنجايي كه چين و ژاپن دو شريك تجاري بسيار مهم براي يكديگر هستند بي شك افزايش ارزش يوان تاثير زيادي بر ارزش ين خواهد گذاشت و به همين دليل هر زمان كه صحبتي از افزايش ارزش يوان مي شود و معامله گران اميدوار مي شوند كه بالاخره چيني ها ارز خود را آزاد خواهند كرد ين بشدت در برابر دلار قوي مي شود و به تبع آن ديگر ارزها هم بازي را بر عليه دلار مي برند و كلا دلار در بازار ضعيف مي شود .

در جلسه اخير گروه هفت نيز اين سخنان تكرار شد و تمامي وزراي دارايي كشورهاي عضو از چين خواستند تا به خواسته جامعه جهاني تن دهد و ارز خود را لا اقل كمي آزاد تر كند . اما مسئله اي كه در اين بين حائز اهميت است اصرار مقامات چيني بر مستقل بودن اين كشور از تصميمات برون مرزي است و بار ها و بارها اعلام كرده اند كه فقط در چارچوب زماني خود حركت مي كنند و تنها تصميماتي كه به صلاح منافع داخلي اين كشور باشد را اعمال مي كنند .به همين دليل بسياري از كارشناسان اعتقاد دارند كه ممكن است موج تند صبح دوشنبه بازار توكيو كه دلار را در برابر ين ضعيف كرد ديري نپايد .
اما فقط مسئله چين نيست كه اين روزها باعث ضعف دلار شده بلكه عوامل ديگري نيز در اين مسئله دخيل مي باشند .
تغيير دارايي بانكهاي مركزي كشورهاي پيشرفته جهان از دلار به ساير ارزها نيز يكي از مهمترين دلايل ضعف دلار در اين روزها است .
بانك مركزي سويد 21 ميليارد دلار از موجودي خود را از دلار به يورو تبديل كرد و در هفته هاي قبل نيز بانك مركزي امارات نيز مقداري از دلار هاي خود را فروخت . مقامات بانك مركزي چين نيز هر ازگاهي سخناني دال بر تصميمشان براي تغيير مقداري از دلار خود بر زبان مي رانند كه خيال طرفداران دلار (Dollar bull) را پريشان مي كند .
وزير دارايي روسيه الكسي كادرين پا را از نيز فراتر گذاشته و صراحتا بين المللي بودن دلار در مبادلات جهاني را زير سوال برده و اين ترس را در ذهن بازيگران بازار ارز ايجاد كرده آيا تمامي مقامات كشورهاي پيشرفته جهان اينگونه فكر مي كنند و انديشه خاتمه دادن به سلطنت بي چون و چراي دلار دارند؟
مسئله اي كه هم اكنون غير ممكن مي نمايد اما در آينده شايد بتوان به آن فكر كرد


چاپ شده در روزنامه پول
www.pool-newspaper.ir/pdf/p11.pdf.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home